joi, 26 martie 2009

Psihometria ciocolatei

Din ciclul "Psihologia vecinei cu bogata experientza de viatza" - colegii si studentzii mei recunosc personajul :)

Fii bun cu mine o secunda si nu ma intreba de caracteristicile psihometrice ale acestei metode de evaluare...indulceste-te cu o bucatzica din ciocolata ta preferata si citeste-ma pan' la capat.

Mai in gluma, mai in serios zic psihologii ca "ne" comunicam prin fiecare gest, preferinta sau reactie. Stilul de condus, pantofii, manichiura, tonul vocii, etc... Nu-mi amintesc sa fi citit/auzit vreodata despre psihologia gastronomica :) Adica...mancarurile preferate ce comunica despre tine? Si ca sa nu "ma avant ca leul si sa pic ca..." o iau cu pasi maruntzi...pornind de la premisa ca dc citesti aci, foarte probabil ai avut ocazia vreodata in existentza ta sa te impartasheshti din bucuria unei bucatzi de ciocolate (mda, creca se vede afinitatea autoarei pt subiectul discutiei:) ).

Care-i preferata ta? Seamana cu tine? Sau cu starea de spirit cand o preferi?

Milka cu lapte - omogena, naiva, cuminte, dulce, bine structurata, echilibrata, fara surprize, stii la ce sa te astepti de la inceput pana la sfarsit.
Milka Enjoy Wholenuts - are surprize :) mari si bine conturate, care ii schimba linia omogena...dar dupa primele...le intuiesti pe celelate.
Lion - salbatica, solicitanta, n-o mananci asa "cu una, cu doua" ci doar cu "pasiune", are un look evident (bold), dulce la exterior desi imprevizibila, te surprinde cand gasesti in interior straturi molatice si dulci de crema intre randuri aspre si zgaraicioase de napolitana.
Kit Kat - acelasi principiu al savorii care vine in straturi (una calda, una rece), dar intr-o aparentza mult mai sobra, cu un look elegant si previzibil.
Snickers - e strong! trecem repede de dulceata exterioara (asa, de forma mai mult) si inauntru nu prea ai ce sa-ti mangaie suav papilele. totul e esenta tare...si un pic de caramel, asa, cat sa le tzina legate:)
Mars - tot numa o dulceatza...asa de dulce ca dupa cateva inghitzituri te cam saturi si ai simti nevoia de un pic de stimulare, de contradictie, ceva...
Bounty - aparte, diferit fata de restul "lumii", dar dupa prima inghitzitura stii ca totul va fi la fel - e doar o chestiune de gust :)
Toffifee - organizata, previzibila, ordonata, dulce si plina de esentza inauntru, frumos echilibrata...
Rafaello - e din alt film, e diafana, cu invelish fragil si vulnerabil...ai senzatia ca dc o atingi cu o adiere ii vor zbura fulgii...de cocos:), inauntru e soft, fluida, vaporoasa...si te face sa te simtzi alintat/a :)
Ferrerro Rocher - e asa-cumva "high-class", mai de "eveniment" sau de pretzuire. desi in aparentza intr-o sfera perfecta e greu de conturat cu exactitate. iar inauntru gustul copleshitor vine din contzinutul cremos - extrem de fin si delicat, dar intens ca si gust si consistentza. Iar cand dai de aluna...then you hit the real thing! :) eu n-am auzit pe nimeni vreodata sa se fi saturat de ea....unii doar o evita pentru ca e greu daca iti devina preferata :)
Kinder Bueno - invelisul dulce inveleste perfect scheletul, iar decoratiunea e delicata ca o bijuterie neagra. forma unduitoare da un indiciu despre dulceata catifelata dinauntru... cand iei o imbucatura simti placerea dulce, apoi provocarea napolitanei care nu opune rezistenta decat atat cat sa-i simti prezenta si sa-i intelegi rolul...si apoi minunata incantare tandra dinauntru. E catifelata, senzuala, calda...si e intotdeauna pentru 2 :)

Completarile sunt bine-venite :)

4 comentarii:

  1. Ti-ai cam tradat natura cu postul asta. Degustatoare impatimita ce esti! E lesne de inteles,ciocolata e doar un pretext.
    Maine ne vei impartasi cu acelasi entuziasm o intamplare din troleu, avion, sau supermarket.

    De fapt, intotdeauna m-a cucerit la tine pasiunea debordanta pentru lucrurile marunte care in defintiv alcatuiesc viata,nu? O pasiune similara cu cea pe care ai identificat-o in Slumdog Millionaire:)

    Astept cu fervoare sa scrii despre stralucitorul Revolutionary Road! Acu' mi-am tradat si eu natura :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Adrian,
    Ochiul tau vigilent ce citeste printre randuri, intuitzia care pune in legatura lucruri fara legatura si vorba ticluita...nu ma surprind! Ca sa ma surprinda ar trebui sa nu ma fi asteptat. Dar ma incanta "fara numar" :)
    Despre Revolutionary Road...mai stam un pic. Ne mai obisnuim, ne mai exersam mana, mai asteptam momentul propice pt a-l revedea...stii doar ca insight-urile vin doar cand vor ele :)
    Dar ia aminteste-mi...care e ciocolata ta preferata?

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimată doamnă psiholog, aş dori interpretarea pentru milkinis şi kinder felii mici ambalate separat.
    Adaug pe această cale bomboanele de ciocolată de împărţit şi propun un simpozion cu participare internaţională cu bătrâni pupăcioşi, fără papile pentru restul gusturilor :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimabila domnishoara Nevazuta,
    Cu parere de rau va informam ca una dintre limitele metodei noastre de evaluare tzine de experienta gustativa a evaluatorului. Din pacate, aceste ciocolatzi ne sunt oarecum straine, dar am fi incantati sa va propunem o colaborare pe extinderea esantionului. Asteptam cu nerabdare sugestiile dvs.

    RăspundețiȘtergere